UZGOJENO BIODINAMIKOM I OPLEMENJENO PRIRODOM

RUJANI prirodno gospodarstvo

GNOJ IZ ROGA


BD500
moćan je aktivator plodnosti zemlje, koristi se početkom jeseni za uzemljenje energija koje obitavaju ponad tla. Prvenstveno stimulira vezivanje kalcija i dušika s ciljem poticanja obilnog i uravnoteženog života u zemlji.

BD500. RUJANI prirodno gospodarstvo.

Netom izvađeni rogovi i BD500. RUJANI prirodno gospodarstvo


ŠTO JE TOČNO BD500?

BD500 jednostavna je moderna kratica za biodinamički preparat (BD) kojeg je Rudolph Steiner predstavio kao gnoj iz roga. Izrada ovog preparata sastoji se od punjenja kravljih rogova (od krave koja se barem jednom telila, broj teljenja identičan je broju koštanih prstenova na rogu) s kravljim gnojem (očišćenim od stelje, od krava muzara je idealan).

Zakapaju se za padajućeg mjeseca (doba presadnje po sjetvenom kalendaru) u jesen na dan za korijen, vade se na proljeće, također na dan za korijen.

Zakapanje BD500. RUJANI prirodno gospodarstvo
Rogovi ispunjeni kravljom balegom poslagani (uz primjereni razmak) na dno rupe ispunjene humusom.

RUJANI prirodno gospodarstvo


ZAŠTO BAŠ KRAVLJI ROGOVI?

Budući da životinjama nisu potrebne snage, koje su čovjeku nužne za stvaranje svijesti, one ih otpuštaju. Preživači, osobito krave; imaju vrlo jaku sposobnost probave koja može preraditi velike količine unesene hrane. Osim što izgrađuju svoje vlastito tijelo te daju mlijeko, također proizvode i dragocjeno gnojivo. Steiner je naznačio primjenu kravljih rogova.

Razlog tome je što su kravlji rogovi iznimni prijemnici i prenosioci kozmičkih energija, koji su još k tome usklađeni s frekvencijom i djelotvornošću Zemlje. Mogu se uočiti i krajnosti koje se nadopunjuju; rogovi s glave i gnoj iz probavnog trakta.

Ako pogledate kravu, ona je zasigurno životinja Zemlje. Postojanost i čvrstina njenog uzemljenja vidi joj se u stavu i hodu; hrani se glave priljubljene uz tlo. Suština njenog bića izražava snažnu vezu s Zemljom.

Postoji razlog zašto koristimo samo kravlje rogove. Ukoliko se bavimo zemljom, po volji nam je optimalni učinak ženskih i plodnih energija; što objašnjava upotrebu prstenasto okoštalih majčinskih rogova.

U odnosu na bivolji, kravlji je rog daleko bolje prokrvljen; više od 80% krvnog optoka krave protiče njenim rogovima, prožimajući ih bogatstvom životodavne energije. Koristimo lijepo oblikovane neoštećene rogove.

ZAŠTO GNOJ OD MUZNE KRAVE?

Krava ima iznimno napredan i dugačak (40 do 45m) probavni trakt, specijalizirano dizajniran za probavu paše; sastoji se od četiri želuca i koji jamče iznimno opsežan probavni proces.

Isključivo koristimo gnoj od muzne krave zbog plodnosti, obilja i majčinskog uticaja. Kvaliteta gnoja je važna – idealno treba biti od krava s vaše farme, hranjenih raznolikom pašom širokog spektra. Kemikalije&antibiotici ne smiju biti primjenjeni na krdu.

Kravlju balegu u srednjoj Europi treba skupljati ujesen o Miholju (krajem rujna), i to svježu s pašnjaka ili prije prostiranja slame u staji. idealna je svježa, izbjegavajte stariju od dva dana.

ZAŠTO ZAKAPAMO BD500 NA JESEN?

Biodinamička poljoprivreda fino je uštimana, usklađena sa prirodnim ritmovima Zemlje i Kozmosa. Kao što tijekom jedne osne rotacije, udah i izdah Zemlje vidimo kao noć i dan; tako i smjene godišnjih doba vidimo usklađene sa godišnjim putovanjem Zemlje oko Sunca.

Stoga jednom godišnje, u jesen, kada se sve prigiba i priklanja Zemlji i polako klizi prema zimskoj uspavanosti; planet počinje uzimati jedan duboki udah koji traje sve do proljeća (period ‘tame’). Proljeće je početak doba sezonskog izdaha, od nas često viđenog i opisanog kao ‘eksplozija života’, i traje sve do jeseni (period ‘svjetla’).

Pošto nam je po volji da BD500 dovede energije Kozmosa u tlo i aktivira život u zemlji, zakapamo ga od jesenskog ekvinocija; od kasnog rujna do ranog listopada (slušajte prirodu kod zakapanja&˛otkapanja, klima je promjenjive ćudi) na sjevernoj hemisferi, i otkapamo ga na proljetni ekvinocij, od kasnog ožujka do ranog svibnja.

To činimo na dan za korijen za vrijeme opadajućeg mjeseca, koristeći svu puninu upijajućeg Zemljinog privlačnog zamaha u tlo.

Solsticij i ekvinocij.

ROGOVI I BD500

Ako možete nabaviti samo one rogove koji sadrže koštanu srž, izložite ih suncu u vakumu ili ih lagano prekrijte slamom; ili ih ukopajte u kompostni kup. Nakon 5 do 14 dana rogovi se lako mogu očistiti od srži. Kuhani, nepravilno oblikovani ili oštećeni rogovi neupotrebljivi su.

Prethodno očišćeni rogovi (od koštane srži putem truljenja, crva i završnog lupkanja) sada su napunjeni svježim gnojem muznih krava.

Rogove sasvim ispunite gnojem tako da ne ostane praznog prostora. Gnoj utisnite prstima, žlicom ili komadićem drveta; kuckajući vrhom roga o tlo kako bi gnoj ispunio sam vrh.

BD500. RUJANI prirodno gospodarstvo

Rogovi ispunjeni kravljom balegom. RUJANI prirodno gospodarstvo 

Na onom području farme gdje je tlo plodno, dobro drenirano i prozračno; iskopamo rupu 30 – 50 centimetara duboku.

Sa vrhom prema gore (uloga prijemnika za kozmičke energije te izbjegavanje nakupljanja vode) zakopamo rogove (neka se međusobno ne dodiruju) u zemlju obogaćenu biodinamičkim kompostom. Izbjegavamo tlo bogato crvima (probaviti će preparat) i korijenjem drveća.

Rupu, a pogotovo rogove; zatrpamo sa humusom (ukoliko nemamo bd kompost), nikako s jalovom zemljom; omogućavajući preparatu da u direktnom dodiru s plodnim tlom sazrije tijekom jeseni i zime.

BD500 prekriven tresetom. RUJANI prirodno gospodarstvo

Rogove zatrpavamo s humusom i / ili biodinamičkim kompostom. RUJANI prirodno gospodarstvo


Tijekom sazrijevanja preparat se transformira iz zelenog gnoja oporog mirisa u zemljani, tamniji i smeđi; humusu sličan proizvod koji odiše mirisom šumskog tla.
Idealna struktura je glinena, ne smije biti pjeskovita ili krta.

U slučaju da je masa vlažna, zelena ili još zaudara na gnoj, ostaviti rogove nekoliko tjedana dulje u zemlji. Problem će biti u povećanom broju kišnih glisti u rogovima od svibnja nadalje. Nakon što smo se empirijom uvjerili da je sazrio (zavirimo u rupu koji put ili odlučimo intuitivno), iskopamo ga u proljeće na dan za korijen.

Mora biti čuvan na hladnom, suhom i tamnom mjestu, u nečemu od prirodnih materijala; kao što je npr. drvo presvučeno s tankim (10cm) slojem treseta.
 Kutija za BD pripravke. RUJANI prirodno gospodarstvo

Kutija ispunjena tresetom primjereno čuva biodinamičke pripravke. RUJANI prirodno gospodarstvo


Iste rogove možemo upotrebljavati sve dok ne omekane, postanu porozni ili se ne raspadnu.
Nakon vađenja sadržaja iz rogova, osušene je rogove najbolje staviti u poroznu vreću i objesiti na prozračno mjesto. Tako očuvani rogovi mogu se upotrijebiti najviše 3 do 5 puta, pri tom pazeći da budu minimalno oštećeni ili oljušteni. Rogove koje je jače zahvatila trulež treba nadomjestiti novima.

Upotrebljene rogove je jako teško zdrobiti. No, ako ih ukopamo ispod novoposađenog drveća ili grmlja biti će dugotrajni izvor dušika za biljke.

PRIMJENA BD500

Pri primjeni stavimo malu dozu BD500 u vodu tjelesne temperature (kišnica ili bunarska, 30g-10l-2.500m2; 120g-40l-1ha) i ‘dinamiziramo’ otopinu miješajući je na specifičan način koji potiče moći vorteksa. Sat vremena naizmjenično miješamo u ljevu i desnu stranu, neprekidno stvarajući i razarajući do maksimuma izgrađen vir u središtu posude za miješanje; centar galaksije gleda u vas s njenog dna.

To je homeopatski pripravak ispunjen pranom koji mora biti upotrijebljen u roku od tri sata po završetku miješanja, čim prije tim bolje. Prskanje pripravka (po zemlji u kapljicama, vodenoj maglici fali gravitacija), kao i njegovo miješanje, može biti provedeno ručno ili strojno. No, mora se imati na umu da velika blizina elektromagnetskog polja može utjecati na biološku životnost pripravka.

BD500 na prvom mjestu djeluje na tlo i sustav korijenja, ali također i na područje lišća biljke pojačavajući njihov rast. Gnoj iz roga aktivira sposobnost biljke da se pomoću simbionata korijena jače povezuje s mineralom nego što bi se to dogodilo prirodnim putem.

Upotrebljava se na proljeće, u 4. i  5. mjesecu i na jesen u 9. i 10. mjesecu, kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a u zraku je toplo. Koristi se popodne, najranije poslje 15h, poželjno iza 17h, idealno u sumrak; kada Zemlja udiše.

U pravilu se primjenjuje nakon svake obrade tla, košnje ili malčiranja. Također se tijekom godine rabi pri formiranju biodinamičkog komposta.
Izvanredno se koristi za nadzemni dio biljke tijekom velikih vrućina i suša, te prije vegetacije u rano proljeće radi privremene obustave pretvorbe u tlu.

BD500 sudjeluje u sljedećem:

  • stvaranje trajnog humusa
  • rast populacije zemljinih bakterija, gljivica i crva
  • poboljšava strukturu tla
  • poboljšava apsorpciju i zadržavanje vode u tlu

SAŽETAK

Temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo; potiče rast korijenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. Učinak ovog pripravka trenutno još nije u cijelosti shvaćen putem bioloških i kemijskih testova.

Ovo nije gnojivo. To je dinamički aktivator.

Prema prvim uputama, koristi se jednom do dva puta godišnje; podržan zelenom gnojidbom duboko prorahljuje zemlju i transformira tlo iz zbijenog i mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo.

Rogovi se zakapaju oko Miholja i ostaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za obradu tla sredinom proljeća, otprilike oko Uskrsa.