UZGOJENO BIODINAMIKOM I OPLEMENJENO PRIRODOM

RUJANI prirodno gospodarstvo

 

 

 Biodinamička poljoprivreda ili biološko-dinamička poljoprivreda, BIODINAMIKA; naziv je za organsku (ekološku) poljoprivredu izgrađenu na spoznajama osnivača antropozofije, Waldorfske škole i pedagogije; filozofa, pisca i mistika Rudolfa Steinera. Biološko-dinamičku poljoprivredu razvio  je tijekom razdoblja od 1922 – 1925 g.

Povod je bila zabrinutost i nezadovoljstvo poljoprivrednika, članova antropozofskog društva sa kvalitetom tla i uroda (miris, izgled, aroma) i sve češćim poboljevanjem biljaka i životinja. Trenutak ‘pada’ kvalitete učinka poljoprivrede teozofi poljodjelci ispravno su povezali sa trenutkom uvođenja masovne primjene kemijskih gnojiva.

Steiner je bio iznimno cijenjen član njihove zajednice, stoga ih je zanimala njegova prosudba i savjet. Službenom godinom nastanka biodinamičke poljoprivede možemo smatrati 1924 godinu. Te je godine Steiner u Poljskoj na imanju Schloss u Koberwitzu održao niz predavanja članovima antropozofskog društva koji su se bavili poljoprivredom.

Ova serija predavanja poznata je pod imenom ‘Poljoprivredni tečaj’. Prvi naraštaj polaznika poljoprivrednog tečaja daje Steinerovoj teoriji i praksi poljoprivrede ime BIODINAMIKA. Naziv je izveden iz grčkih riječi “bios” (život) i “dynamis” (energiziranje ili pokretačka snaga).

 

 ŠTO JE BIODINAMIKA?

 

 Ukratko možemo reći da BIODINAMIKA uspostavlja i održava sklad između Neba (duh) i Zemlje (materija) posredstvom čovjeka (duh&materija). Temeljna je ideja da je Zemlja živi organizam, te da životna energija (sila, prana) neprekidno cirkulira između svemira i zemlje prožimajući čovjeka svojim protokom. ‘Zdravlje’ je kada je sve u ravnoteži i kada sve teče glatko, ‘bolest’ je posljedica neravnoteže i raznolikih otpora prirodnom tijeku.

 

 Utjecaj svemira na zemlju može biti opisan drevnim alkemijskom sloganom ‘kako gore tako i dolje, ali na drugačiji način’ i idejom ‘zrcaljenja ogledala’. Čovjek kao utjelovljeni duh, opipljiva inteligencija pronalazi načine kako da Nebo spusti na Zemlju, uspostavljajući i održavajući sklad trojstva Neba, Čovjeka i Zemlje.

 

Duh i materija, kao yang i ying taoističke filozofije; građevni su materijal sve te tri ‘razine postojanja’, svaka razina ima svoja pravila ‘igre’ a inteligencija čovjeka omogućava primjenu zakonitosti svake razine u cilju sinhronog rada cijelog sustava, ekosustava u kojem ljudsko biće žanje dobrobiti skladnog života s okolinom i samim sobom.
ying&yang-svijetlost&tama-BD500&BD501

Gnoj iz roga (BD500) i kremen iz roga (BD501) koristimo za međuigru svijetlosti i tame. Svijetlost se bavi nadzemnim a tama podzemnim dijelom biljke.

Sama biljka podijeljena je na pet dijelova u skladu sa idejom pet elemenata objedinjenih u simbolu pentagrama.

To su korijen (zemlja), list (voda), cvijet (zrak), plod (vatra) i sjeme (duh).

 

Pentagram prikazuje jedinstvo 5 elemenata.

 

 Tih pet elemenata pod utjecajem su znakova zodijaka, planeta Sunčevog sustava i planetarnih konstelacija.

Zemljano trojstvo utječe na korijen, vodeno na list, zračno na cvijet, vatreno na plod; dok se sjemenom isključivo bavi zodijački znak Lava. Duh se nazire iza vela vatre, kao i što se lik sjemena nazire u simbolu Lava.

Trojstvo vode i vlaga, trojstvo vatre i toplina, trojstvo zraka i svijetlost, trojstvo zemlje i hladnoća.

Sjetveni kalendar koristimo s ciljem izbjegavanja nepovoljnih i korištenja povoljnijih utjecaja Neba (zodijak, planeti, planetarne konstelacije) na Zemlju (pet elemenata).

 

Zodijak&sjetveni biodinamički kalendar.

 

BD500 – Zemlja

BD501 – Sunce
BD502
– stolisnik – Venera

BD503 – kamilica – Merkur

BD504 – kopriva – Mars

BD505 – hrastova kora – Mjesec
BD506 – maslačak – Jupiter
BD507 – valerijana – Saturn
BD508 – njivska preslica – uticaj izvan Sunčevog sistema; kometi ili možda Pluton

 

 Biodinamički kompost produkt je djelovanja šest biodinamičkih pripravaka (‘nebo’) na prvobitnu tvar (smjesa ugljika, dušika i dodataka); pri kojem kompostna hrpa kao ‘zemlja’ uz prisustvo ‘vode’ i ‘zraka’ prolazi  kroz ‘vatru’ do ‘produhovljene zemlje’ , humusa ispunjenog ‘nebeskim’ utjecajem.

Primjena biodinamičkog komposta na prirodnom gospodarstvu Rujani omogućava nam da opušteno napišemo ‘Aronija uzgojena biodinamikom i oplemenjena prirodom,100% aronia melanocarpa‘.

Jedinstvo elemenata prikazano kroz heksagram.

Jedinstvo pet elemenata prikazano heksagramom.
Aktivni i pasivni duh prikazani su kao svijetlost i tama, yin i yang.

Jednopotezni heksagram.

Jednopotezni heksagram naglašava jedinstvo kroz cirkulaciju.

Jedinstvo planeta prikazano kroz heksagram.

 Jedinstvo sedam planeta prikazano kroz heksagram.
Sunce zauzima centralni položaj kao i u Sunčevom sustavu.